• +36 30 954 0000
 • blazecut-sales@ple.hu

Vasút

Iparági kockázatok

 • A vasúttal kapcsolatos berendezésekben számostűzveszélyes kockázati zóna létezik. Az utóbbi időszakban jelentős növekedést tapasztalhatunk a vasútnálalkalmazott elektromos és adatátviteli eszközök számában, melyek növelik a tűz kockázatát. Ehhez járul hozzá a folyamatosan fennálló elektromos tűz veszélye a kapcsolóberendezésekben és a transzformátorokban, mely a karbantartás hiányából, az elektromos hibákból és a túlmelegedésből is eredhet. Ezeknek a tüzeknek a következményei katasztrofálisak lehetnek a vasúti létesítményre, de akár a környező területekre nézve is.

  A tűzveszély csökkentése érdekében mindig alapvető feladat akockázati területek felméréseés egy gyorsreagálású tűzoltó rendszer telepítése. Ez biztosítja, hogy a berendezésbentűz esetén is csak kisebb sérülések keletkezzenek, a kezelő biztonságban legyen, és a tűz ne terjedjen tovább. A tűzveszély csökkentése érdekében egyéb biztosítéka berendezéseken és a környező területeken elhelyezett hordozható tűzoltó készülékek alkalmazása. 

Következmények

 • A vasúti létesítményekben, a kapcsolóberendezésekben, az elektromos panelekben és a vezetékekbenkeletkezett tűzkár csak néhány példa. Gyors oltás nélkül a tűz egyik következménye a fontos berendezésekben, szerelvényekbentörténő rongálódás, károsodás. Rendkívül nagy a valószínűsége annak, hogy a tűz gyorsan továbbterjed, és a kár nemcsak a gyújtóterületetvagy az adott berendezéstérinti. A tűz és a füst átterjedhet egy másik berendezésre, területre és életveszélyes is lehet.

  A későn észlelt tűz súlyos károkat okozhat. A tűz gyorsan terjed, egyre nagyobb lesz, és sokkal több időt vesz igénybe az eloltása. A lassú oltás pedig nemcsak komoly károkat és leállásokat okoz, hanem a kezelők, a személyzet, esetleg az utasok életét is kockáztatja.

A BLAZECUT MEGOLDÁS

 • A tűzvédelmi rendszer tervezése, árazása és telepítése előtt mérlegelni kell a kockázatokat. Így biztosítjuk tűz esetén a legmegfelelőbb védelmet, a lehető legjobb eredmény érdekében.

  Ha tűz üt ki, a BlazeCut tűzoltó rendszer automatikusan aktiválja az oltási funkciót a tűz kezdetétől számított kb. 1 percen belül, ésmásodperceken belül el is oltja azt. Ezzel jelentősen csökken a tűz által okozott kár mértéke. A BlazeCut T sorozat a kisebb zártterekhez, berendezésekhez és kapcsolókhoz megfelelő rendszer.  

  A nagyobb berendezésekhez a BlazeCut C sorozatát az adott alkalmazáshoz úgy tervezhetjük meg, hogy a külsőkörnyezettől függően, akár többoltóanyag is használható egyszerre. A BlazeCut tűzoltó rendszer felbecsülhetetlen értékű, mivel ezzel a rendszerrelelkerülheti a nagyobb tűzkárokat, megvédheti a személyzetet és az eszközöket.

Tolatómozdonyok
Tolatómozdonyok
Elektromos rendszerek
Elektromos rendszerek
Mozdonyok
Mozdonyok
Irányítótermek
Irányítótermek
Kezelőpanelek
Kezelőpanelek
Vasúti pályaudvarok és mellékvágányok
Vasúti pályaudvarok és mellékvágányok